Екскурзии в Родопите

Екскурзии в Родопите


СЕДЕМ ДНЕВНА ПРОГРАМА ЗА ГОСТИТЕ В ХОТЕЛ ФОРЕСТ ГЛЕЙД-ПАМПОРОВО:

 

ПЪРВИ ДЕН: 

Посещение на „Каньона на водопадите“ в гр.Смолян 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 17:00 часа) 

-СПА 

-Вечеря 

 Забележка: Маршрутът не се препоръчва за деца под 6 годишна възраст 


 За водопадите:

Image title


Живописният каньон е разположен в резерват „Сосковчето”, само на няколкостотин метра от последните къщи в западната част на гр.Смолян. Надморската височина варира от 1100 до 1700 метра. Дължината на водопадите е около 800 метра. Образуван е от Еленска река, която в продължение на милиони години спуска водите си между здрави риолитни скали. Заради твърдостта на камъка, той не е ерозирал с годините и водата минава през десетки прагове и водопади, образувайки множество красиви каскади и скални форми. В каньона има над 40 водни пада, като 5 от тях се открояват с по-голяма височина. Най-големият е „Орфей” – той е и последният по маршрута, тръгвайки от Смолян. След него реката минава през „Ропката”, „Казаните”, „Сърцето” и „Каскадите”.През каньона минава екопътека, която разкрива цялата красота на реката. Пътеката върви през иглолистна гора на двата бряга на реката, пресичайки я с множество дървени мостчета. От мостчетата се разкриват красиви гледки към речното корито и скалните прагове. Маркировката по целия маршрут е в добро състояние, има информационни табели, места за отдих и палене на огън. Продължавайки Image titleнагоре срещу течението на реката, маршрутът минава през дървени стълби, също поддържани в добро състояние.До началото на екопътеката се стига, като се тръгне към западния квартал на Смолян - Средок. От квартала се продължава на запад, докато се стигне до стара автомобилна база. Тук е удобно да се остави автомобила и се поема пеша по отбивка вдясно на пътя. Същинската пътека започва по-нагоре, след като се премине покрай стари, изоставени рибарници. Не след дълго маршрутът навлиза в иглолистна гора и скоро достига до първите водни падове на Еленска река. Целият преход отнема около 2 часа и 30 минути.


ВТОРИ ДЕН:

Посещение на връх „Снежанка“ и „Смолянски езера“ 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 15:00 часа)

-СПА-Вечеря 


Image title

За връх Снежанка:

Разположен е на 15 км от град Смолян. Върхът е висок 1926 м и е най-високият връх в района на курорта Пампорово и рида Букова планина. На върха е изградена телевизионна кула с височина 156 метра, която се намира на височина 2082 м. Нейното кафе-панорама на 2019 м има чудесен изглед.Средната годишна температура е 3,2°С, средната юлска е около 12°С, а средната януарска е -6°С. Средногодишното количество на валежите се равнява на 1200 мм, по който показател изпреварва Ботев връх в Стара планина и Черни връх във Витоша. Сравнително ниската средногодишна скорост на вятъра (6 м/с), комбинирана с високопланинския климат на върха, позволяват задържането на снежната покривка да продължи от средата на ноември до май месец.Връх Снежанка е и сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз: печатът на БТС е в хижа “Студенец”.При ясно време в сутрешните часове на деня от терасите на кулата може да се види Егейско море в югоизточна посока.

Image title


За Смолянски езера:
Смолянските езера са група езера в Букова планина, Западните Родопи, на север под Орфеевите скали и връх Снежанка.Пръснати са по левия склон на долината на Черна река, от Орфеевите скали и връх Снежанка до град Смолян. Образувани са в тилните понижения на голямо свлачище, получено в резултат на контакта на риолитни скали и намиращите се под тях водоупорни седиментни скали.В миналото са били над 20 езера, но сега са останали само 8, като 7 от тях са естествени, а едно от тях (Керяновия гьол) е превърнато в микроязовир. Другите днес представляват блата. Пролет и есен на мястото на някои от тези блата отново се появяват малки езерца. Други са превърнати в рибарници.Най-голямо е Бистрото езеро 41°37′03″ с. ш. 24°39′56″ и. д., с площ ок. 8 ха, от което е останало не повече от 10 на 10 метра, а най-дълбоко е Мътното езеро - 4,5 м, което е и най-високо разположеното - на 1500 м и на 41°37′17″ с. ш. 24°40′40″ и. д.. Останалите по-големи езера са Лагера, Платеното езеро (Керяновия гьол), Тревистото (Тревното) езеро, Османовия гьол, Силажа и Милушевското езеро (Милушевия гьол). Езеро Източно не е с постоянно водно огледало и през летно-есенния период пресъхва. Това показва, че няма постоянно подхранване от подземни води като останалите и притокът му е само от повърхностни дъждовни и снежни води. Езеро "Лагера" е правено на язовир, отдаден през 1995 г. от общината на Ловно-рибарското дружество. Тъй като преливно-изпразнителната му част беше спукана и не позволяваше пълнене, то отново стана езеро с площ 12 ха. Османов гьол също е правен на язовир, а от 2010 г. голям имот до него е ограден и в него има намерение да се строи, но всичко е според правилата. Тревистото и Бистрото езеро са свързани помежду си с речен ръкав. Около 30% от площта на Тревистото езеро е заета от торфен пласт с дебелина около 1 метър. На него през лятото растат буйни треви, откъдето произлиза и името му.


ТРЕТИ ДЕН:

Посещение на пещерята „Ухловица“ 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 15:00 часа)

-СПА 

-Вечеря Image title

За пещерята Ухловица:

„Ухловица“ е името на пещера в местността Сините вирове край село Ухловица в община Смолян в Родопите, България.Намира се на 3 км североизточно от село Могилица и отстои на 37 км и 47 км съответно от Пампорово и Чепеларе. Тя е сред Стоте национални туристически обекта. Посещава се средно от 3000 души на година.Името ѝ произлиза от думата "улулица" – вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.Пещерата е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец”, град Чепеларе, от Георги и Димитър Райчеви през 1968-1969 г.Дълга е около 460 м, от които 330 м са благоустроени. Намира се на 1040 м надморска височина. Средната температура е 10-11°C. В края на пещерата се намира синтровият Бял водопад (известен и като Ледения водопад). В пещерата се срещат коралити.Пещерата е на няколко етажа. На горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на 4 дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж, който се достига по стръмна метална стълба. Пещерата завършва със 7 красиви езера, които рано напролет се пълнят с вода. Най-атрактивното образувание е големият каменен водопад, искрящ в бяло.Пещерата Ухловица е сред Стоте национални туристически обекта на Български туристически съюз под номер 84 има печат. Посещава се средно от 3000 души на година.Ухловица е благоустроена за туристи през 1984 година, местното население взема активно участие.Пещерата е отворена за посещения от сряда до неделя във времето от 10:00 до 16:00 часа. Почивните дни са понеделник и вторник. През летния сезон работи без почивка.Пещера Ухловица дава убежище на 8 вида прилепи, които обитават пещерата през различните сезони.


ЧЕТВЪРТИ ДЕН:

Посещение на световния феномен Чудни Мостове:

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 16:00 часа)

-СПА 

-Вечеря


Image title

За Чудните Мостове:

Чудните мостове, Скалните мостове (остар.: Еркюприя) са скален феномен, разположен е в карстовата долина на река Еркюприя в Западните Родопи на 1450 m надморска височина, в подножието на връх Голям Персенк.Мостовете са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводната в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера, чийто таван с течение на времето изтънява на места и се срутва. Предполага се, че отломките от срутването са били отнесени впоследствие от водите на реката.В резултат на това са останали двата известни мраморни моста. Големият е широк около 15 m в по-широките части, дълъг почти 100 m. Състои се от три арки, като най-голямата е с височина 45 m и ширина 40 m. Малкият мост е на 200 m от големия по течението на реката – непроходим, дълъг 60 m, с обща височина 50 m, а само на арката – 30 m. След него има и съвсем малък трети мост, който представлява понорна пещера, в която водите на Еркюприя изчезват, за да се появят пак на повърхността след 3 km.Местността около двата моста е заета от вековни иглолистни гори, съставени предимно от смърчови дървета. И двата моста са обезопасени и пригодени за туристически цели. Преминаването е позволено и върху, и под тях. Интересна традиция е възникнала след обявяването на мостовете за туристически обект – всеки турист, минал под големият мост, записва името си с въглен на стената.В близост до скалния феномен се намират множество пещери, но повечето от тях не са годни за посещения от туристи, понеже не са осветени и обезопасени. В близост са и хижите „Чудните мостове“ и „Скалните мостове“, стопанисвани от туристическо дружество “Студенец” – гр. Чепеларе (възможни места за туризъм и нощувка).Чудните мостове са сред Стоте национални туристически обекта, Български туристически съюз: номер 85 – връх Голям Перелик, природна забележителност “Чудните мостове”, има печат.


ПЕТИ ДЕН:

Посещение на Момчиловата крепост: 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 17:00 часа)

-СПА 

-Вечеря


Image title

ЗА МОМЧИЛОВАТА КРЕПОСТ:

В историята крепостта е свързана с името на Момчил юнак, които през 1343г. възстановява крепостта, след което епизодично я обитава две години.На младини извършвал обири и нападения в пограничния район между България и Византия,той си спечелил врагове и от двете страни, намира спасение при сръбския княз Стефан Душан където е назначен за стратиот.След няколко години по молба на жителите на крепостта Повиздос, той е назначен за управител на Меропа от обявилия се за император Йоан Кантакузин. Уплашен от Момчил законния управител на Византия Анна Савоойска му предлага да го направи деспот, като подплати титлата със съответното количество злато,в замяна на неговата вярност.По това време дворецът на Момчил бил в Ксанти, но крепостта Подвис играе важно стратегическо място в плановете на Момчил в защита на територията от север.Средновековната крепост е била превзета и опожарена при османското нашествие в Родопите. Следи от това са многобройните върхове от стрели открити пред входа и стената покрай него.

ШЕСТИ ДЕН:

Посещение на ПЕЩЕРАТА ДЯВОЛСКО ГЪРЛО: 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 17:00 часа)

-СПА 

-Вечеря


Image title

Image title

ЗА ДЯВОЛСКОТО ГЪРЛО:

Сгушена в полите на Западните Родопи, на около 1150 м надморска височина, в близост до Ягодинската пещера и едва на 1,5 км от Триград, се намира една от най-загадъчните пещери на Балканите – "Дяволско гърло". Определяме я като такава, тъй като за разлика от другите пещери, тя не впечатлява своите посетители с великолепните си образувания, а с историята и мистериозните събития, които се крият зад нейните стени и от хилядолетия подхранват човешкото въображение."Дяволско гърло" се образува вследствие на пропадане на земните пластове. Причината, поради която в нея липсват образувания като сталактити, сталагмити или сталактони е, че пещерата е на възраст около 175 000 години, което я прави сравнително млада. За нас хората това може да звучи като изключително „напреднала“ възраст, но ако приравним тези години в човешки, то тогава може да се каже, че образуванието в момента е голямо колкото 7-8-годишно дете.За съжаление обаче все още не се знае кой и кога открива „Дяволското гърло“. Въпреки това ни е известно, че първото проникване в нея е извършено през 1961 г. от алпинистите Николай Корчев и Елена Подарева, които са последвани от много други авантюристи.


СЕДМИ ДЕН:

Посещение на ЯГОДИНСКАТА ПЕЩЕРА: 

-Тръгване след закуска (около 10:00 часа) 

-Прибиране в хотела (около 17:00 часа)-СПА 

-Вечеря


Image title

ЗА ЯГОДИНСКА ПЕЩЕРА: Проучванията на пещерата започват през 1963 от спелеоклуб Чепеларе с ръководител Димитър Райчев, като първоначално са проучени 8500 метра, а през 1982-1986 се извършва повторно картографиране на пещерата и се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е открито Енеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити са находки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират от каменно-медната епоха (IV-то хилядолетие пр. Хр.). Тази част от пещерата може да се разгледа за време от 20 минути, с беседа и отделна такса. Със своите 10500 метра Ягодинска пещера е третата по дължина в България и най-дългата в Родопите. Образувана в протерозойски мрамори, тя е на три основни нива и две междинни. Третият етаж е благоустроен през 1971-1982, като туристическото трасе е 1100 метра. Великолепни и красиви образувания могат да се видят по целия туристически маршрут - сталактити, сталагмити, сталактони, хелектити, синтрови езера, леопардова кожа, дендрити, драперии и едни от най-уникалните образувания - пещерните перли. Общо 22 вида образувания от световно известни 28 вида. В пещерата има ритуална зала, в която се сключват граждански бракосъчетания.Температурата на благоустроения участък е 6ºС - постоянна, целогодишна, влажност - 85-91%. Надморска височина на входа - 930 метра, изход - 937 метра, денивелация +7 метра (равна и хоризонтална). От животинския свят се срещат различни видове прилепи, пещерни скакалци, паячета, троглобионти с представител комподей и други, а от флората - лишеи, мъхове, плесени и гъби.