Екскурзии в Родопите

Aгушеви Конаци - на 35 км. от Forest Glade Complex

Image title


Освен с прекрасна природа и традиции, Родопите имат и друго, с което могат да Ви спечелят. Това са автентичните сгради от онова време, запазени и до днес. Едно от тези емблематични места са Агушеви конаци. Те представляват най-големият късносредновековен феодален замък в Родопите. Намират се в центъра на с. Могилица, на 35 км. От Forest Glade Complex. Излизайки от гр. Смолян трябва да поемете в посока Рудозем. Агушеви конаци са истинско свидетелство за традициите при градежа и изпълнението на архитектурата на аристократичното късносредновековно феодално жилище. На входа на този ансамбъл от сгради ще ви посрещне уредничката, която има да ви разкаже много интересни неща за конаците. Техен собственик е заможният турски феодал Салих Ага (срещан също и като Агуш Ага). Салих Ага е бил много заможен. Разполагал е с много овце, строял е мандри по Беломорието, за да товари на кораби сиренето, което произвежда и да го транспортира по широкия свят. Агушевите конаци са строени в продължение на 20 години, от 1820 до 1840 г. за Салих и тримата му сина. Легендата разказва, че невероятно красивото за времето си творение е строено от неизвестен родопски майстор – българин, чиято съдба била да остане без дясна ръка, поразен от ятагана на Агуш Ага, който искал да бъде сигурен, че никога повече няма да бъде създаден подобен шедьовър. Този феодален замък разполага с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.Впечатляващо!Конаците предтавляват три последователно сварзани двора, жилищни и стопански сгради, изолирани един от друг с вътрешни зидове.Размерите на Агушевите конаци са внушителни – 3000 кв. м. застроена площ.Много любопитна и интересна е кулата, построена в ансамбъла, наподобяваща морски фар.Била построена в чест на един от синовете на Салих Ага, който бил морски капитан.В Агушеви конаци е  имало и библиотека- една от най-големите частни библиотеки на Балканите в края наХІХ и началото на ХХ век. Библиотеката е съдържала над 400 тома, ръкописи, документи на турски и арабски език. Голяма част от запазените книги се съхраняват в Народна библиотека “Иван Вазов” – гр. Пловдив.

Агушеви Конаци са включени в 100-те Национални Туристически Обекта.


Работно време: 10:00-18:00ч.
Телефон:
088 939 9919
Връх Перелик и "Къщата на Мечките" - на  25 км. от Forest Glade Complex 

Image title


Връх Голям Перелик е първенецът на Родопите.С неговите 2191м височина се нарежда на 7мо място по височина сред българските планини.Той се намира в една от най-живописните планински местности, само на 19км западно от Смолян. Всяка година на 30 юли подножието на върха е домакин на етно-джаз фестивал, в който взимат участие световно известни звезди.От Forest Glade Complex връх Перелик се намира на 25км. Съветваме Ви да обличате дебелите зимни пуловери, шпки, шалчета и каквито други стоплящи неща Ви дойдат на ум и да се отправите към връх Перелик-величествен не само със своята височина, но и със завладяващата природа и омайните гледки. Приказното си пътешествие ще започне отместността Превала. След Превала имате два варианта - или да поемете по виещия се тесен асфалтов път, или да изберетепешеходния маршрут. Ние ви препоръчваме втория, разбира се. Няма нищо по-прекрасно от това да се разхождате сред вълшебно красиви пейзажи и да вдишвате кристално чист планински въздух.До подножието му може да се стигне от хижа Перелик за около 1час. В подножието, на обширна поляна е разположен параклиса Св. Св. Кирик и Юлита. Това се счита за едно от любимите места на туристите.Този район на Родопите е истинско богатство. Ниски смърчове и хвойнови храсти заобикалят масива. Голям Перелик е леснодостъпен връх, но не може да бъде изкачван, защото на него е разположено поделение на Българската армия.Това не трябва да Ви разочарова, защото подножието предлага не по малко очарование и прелест. При добра видимост може да се насладите на Рожен, Стара планина, Рила, Пирин и най- високия връх на северна Гърция. . Запленяващо е усещането, че си толкова високо и ако се повдигнеш на пръсти, сякъш ще докоснеш небето.

Ако искате да изненадате някого приятно или да изживеете незабравими моменти, трябва да посетите най-добрия еколодж в България – „Къщата на мечките”. Това е едно изключително преживяване на 2100 метра надморска височина до самия връх Перелик. В "Къщата на мечките " няма ток, парно или пък централно снабдяване с вода. Това е така, защото в еколодж "Къщата на мечките" всичко е създадено с цел да щади природата, и в същото време да върне посетителите назад във времето. 200 бр. свещи, пет камини на дърва, локална система за събиране на вода и третиране на отпадъците, десетките артефекти, бутикови мебели и уюта на естествени материали като камък, слама и дърво отвеждат в атмосфера, която дълго ще помните. Къщата на мечките е ежегоден домакин на джаз фестивал в края на месец юли.Пещерата “Дяволското гърло” - една подземна пещерна мистерия - на 55 км. от Forest Glade Complex

Image title


Пещерата “Дяволското гърло”е една от най-посещаваните забележителности в Родопите. Освен, че е изключително красива, пещерата е известна и с легендата за Орфей и Евридика, която екскурзоводите ще ви разкажат при посещението. Интересен факт е, че пещерата е една от забележителностите, за които National Geographic избират да снимат специален филм.Дяволското гърло се намира в южната част на Родопите, на 1,5 км северно от село Триград и представлява един от феномените на Триградското ждрело. През Пампорово, пътят ви ще мине през Широка лъка, покрай Девин и оттам към ждрелото. Oт Forest Glade Complex, пещерата се намира на 55км. Изключително живописни са пейзажите, които ще ви обградят по пътя  – високи отвесни скали, лъкатушещ път, спираща дъха природа – думите са излишни.

Пещера е отворена целогодишно за посетители. Температурата е + 8 градуса.Дължината на пещерата е 1 км, а туристическият маршрут – 350 м. Влизането става на всеки кръгъл час със екскурзовод.При разходката си в подземното царств, ще бъдете запознати с най-популярната легенда за пещерата, a  именно че през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика, ще преминете през удивителни тунели, водещи довеличествената Бучащата зала, наречена така заради грохота, с който водата на реката пада от 42 м. височина. Това го прави инай-високият подземен водопад на Балканите. Гледката на кипящата вода, оглушителният рев на водопада и огромното пространство на залата са наистина впечатляващи.Интересно е, че пещерата дава дом на4 вида прилепи, обитаващи я през различните сезони. Установено е наличието дългокрил прилеп (най-голямата колония в България и на Балканите). Най-голямата загадка в тази пещера се оказва подземната река. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, за да бъде разгадана тайната на страховития сифон, който поглъща всичко, но уви - веднъж попаднало в обятията на дяволските води, нищо не излиза на изхода на реката, който се намира на няколко стотин метра от входа на пещерата. 1968 г. остава в историята, когато придощлата река помита по пътя си над 350 кубика дървен материал, които увлечени от бурните води потъват в пещерата, от които нито треска не излиза на изхода.

Дяволското гърло фигурира под номер 88 в списъка със 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.


Може да комбинирате посещението си там с посещение до:

Ягодинската пещера, Орлово око, Вълчи камък, Триградското ждрело, Широка лъка, Гела.


Работно време (лятно):09:00 – 18:00, През зимата посещения се реализират следобаждане на телефонa

Телефон за контакт:+359 890 222 515, Владимир СолаковЕкопътека " Каньона на водопадите" - на 15 км. от Forest Glade Complex

Image title

Ако сте от посетителите на Родопите и искате да се разходите сред природата, да видите високи водопади и криволичеща около рекичка пътека – мястото, което трябва да посетите е Каньонът на водопадитe. Само на 15 км от Forest Glade Complex, може да се насладите на природата, разкриваща се в целият си блясък. Екопътеката е дълга  около 6,5 км., минава през резервата „Сосковчето” и се вие по течението на река Еленска. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. За да стигнете до екопътека "Каньонът на водопадите", от гр.Смолян трябва да хванете пътя за с.Мугла. Първото, на което ще се натъкнете от вашата разходка  е стар римски мост, застинал някак във времето и пространството. Строен преди стотици години, този мост все още достолепно стои напълно безупречен и здрав на своето място. Продължавайки все напред по пътеката пред вас ще се разкрие осанката на стар рибарник. На около 100-150 метра след изоставения рибарник започва екопътеката! Добре дошли във феерията от водопади, водоскоци и омайна природа. Пътеката се вие ту отляво, ту отдясно, а малки дървени мостчета ще Ви прехвърлят от двете страни на притичащата тук Еленска река. Провирайки се покрай вековните смърчове, тя заобикаля големи скални блокове, наречени от местните хора редените камъни. Нагоре по екопътеката са обособени специални места за отдих, където може да отпочинете, да хапнете и да утолите жаждата си. Може просто да постоите да се полюбувате на изключителното спокойствие, което цари тук. То се нарушава единствено от чуруликането на птичките и напевното ромолене на близката Еленска река. Биологичното разнообразие тук е представено в пълната си цялост в резерват „ Сосковчето“. Естествени обитатели на резервата са мечката, дивата коза, сърната, глухарът, както и много специфични растителни видове. Името на екопътеката, идва от множеството водопади. Най-напред ще срещнете Каскадите– поредица от водопади, чиито води феерично се спускат по скалите и сякаш образуват приказно красив фееричен воал.Така лъкатушейки през сгушените  пътеки,неосетно ще се озовете пред най-големият и забележителен водопад, носещ името на митичния певец Орфей. Със своята височина от 70 м, този водопад определено ще се запечата в съзнанието ви. След него водата сякаш се разделя на множество малки поточета, които напомнят за арфата на Орфей, чиито мелодии са посветени на неговата любима Евридика. Други впечатляващи водопади са водопадът Сърцето, непосредствено над него са следващите водопади –Казаните. Завършекът на тази водна феерия дава водопад Ропката. Ако предпочетете да стигнете до самия край на екопътеката, ще се озовете на най-високата точка, в която се намират и трите панорамни площадки, разположени на над 1700 м. надморска височина. От тях ще видите високите Перелишки върхове, както и красиви пейзажи, стигащи чак до Гърция.


Може да комбинирате посещението си там с посещение до: Смолян, Планетариум в Смолян, Смолянски музей.Кулата Снежанка - eмблемата на Пампорово - на 7 км. от Forest Glade Complex

Image title


Кулата Снежанка e емблемата на Пампорово. Тя се намира на 15 минутки с кола или на около часпеша от центъра на курорта. От нейния връх се разкрива една от най-красивите панорами на Родопите.От Forest Glade Complex кулата се намира на 6,9 км. До нея може да стигнете с лифт, пеша- по туристическа пътека и по асфалтирания пътнаправен до подножието.Последната опция е само за лятото. Вариантът популярен сред почиващите вПампоровотуристи е изкачването на върха с лифт. За тази цел трябва да отидете доски център Студенеци от там да хванете седалков лифт към кулата. Връх Снежанка, който се издига в Родопите на височина 1926 м. е най-високият в района на Пампорово.Зимно време родопският връх се превръща в притегателно място за почитателите на зимните спортове. Любителите на ски , сноуборд, моторни шейни,  използват изградените писти -35 на брой, водещи началото си именно от този връх, а през лятото привлича онези от туристите, които са запалени по колоезденето, пешеходните преходи и събирането на билки. Изкачвайки се нагоре със сигурност ще забележите маркираните трасета наВело парк Пампорово, чиито писти предлагат, както полегати и леки трасета, така и доста екстремни участъци, по които прелитат добре подготвени байкъри. Снежната покривка на върха обикновено се задържа от месец ноември чак до месец май. Най-голямата атракция на Снежанка е Телевизионната кула (156м), чието строителство е започнало през 1973г. и е завършило през 1978г. Оттук БНР и БНТ започват да излъчват своите предавания още през 70-те години на миналия век.Ако се изкачите с асансьор до върха й, ще попаднете в невероятна кафе-сладкарница. Там спокойно може да отдъхнете с чаша дъхав, горски чай или ароматно кафе, приготвени от любезните домакини на кулата. Заведението предлага и вкусни гозби за изгладнелите си посетители.От височина над 2019м, тя ще Ви разкрие пленителни панорамни гледки към Рила, Пирин и Стара планина. Цялата Студенецка седловина и морето от планински върхове на родопския рид Чернатица, обрасъл с вековни ели, борове и смърчове, определено ще спре дъхът ви за момент.Една легенда разказва, че ако имате добра видимост, може да зърнете и лазурно сините води на Егейско море.

Връх Снежанка е и включен в списъка със 100-те национални туристически обекта. От кафе-панорамата може да се сдобиете и с така ценния печат на Българското туристическо дружество за притежателите на книжката с обекти от национално значение.


Работно време: 09:00 – 17:30

Телефон за контакт:0878 641 023


Може да комбинирате посещението си там с посещение до Орфееви скали и Смолянски езера.Eкопътека „Невястата“ - на 5 км. от Forest Glade Complex


Image title

На 5 км от Forest Glade Complex, cгушена в красотата на Родопите, между вечнозелени дървета и пухкави мъхове, е скрита екопътека „Невястата“. Намира се на главния път Пампорово-Смолян. Пътеката ще откриете лесно. Началото й е на двайсеттина метра от шосето. Ще го разпознаете по арката на входа за манастира "Св. Пантелеймон". Екопътеката е с дължина около 900 метра, и води до едноименната скала Невястата. Подходяща е както за несвикналите с много ходене и изкачване туристи, така и за катерачите и търсачите на адреналин. В началото на пътеката има паркинг, на който спокойно може да оставите автомобила си. След като паркирате колите ще видите 3 разклона. Единият е за манастира “Св. Панталеймон”, другият е за Смолянската крепост, а третият (най-десният) е за екопътека Невястата. Още стъпвайки в гората влизате в един друг свят. Загадъчен лес, потънал в зеленина, мъхове, горски цветя. Пътеката е удобна, широка и плавна, на места е подсигурена с дървени парапети. Минава се през живописни кътчета - изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати. Мирише приятно на смола.Маршрута разполага с места за отдих с маси и пейки, както и няколко беседки, като в края на пътеката, изниква нова беседка с кът за децата с люлки, къщичка и катерушка. Има оградено с камъни място, където под дебелата сянка можете да запалите огън и после да хвърлите нещо да цвърчи на жарта. Приятно, тихо и спокойно.По пътеката ще имате възможност да се насладите и на невероятните гледки, разкриващи се от панорамните площадки- панорамна площадка „Красива“ и панорамна площадка “Невероятна“- гледката там е 360 градуса. За скалата Невястата съществува легенда, която гласи, че по време на турското робство най-красивата смолянска мома била поискана от голям турски велможа за жена. Момата се съгласила, като помолила преди да замине да се качи на тези скалии и за последен път да види родното си място. Историята завършила трагично, като момата скочила от скалата, само и само да не стане невяста на поробителя. От там идва и името.Тук е и мястото да споменем, че екопътека Невястата разполага с отлични условия за любителите на силни усещания. В началото на пътеката ни посреща изкуствена стена за катерене с височина 10.5 и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути, Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене. Накрая, но не на последно място, е разположен големият алпийски тролей. Той е с дължина 100 м и денивелация 30. Най-готината част е, че се каца на скална площадка, от която има изглед към град Смолян и езеро „Рибката“, височината на тролея е 40 м и именно там е краят на екопътеката.
Момчилова Крепост - на 23 км. от Forest Glade Complex

Image title


Чували ли сте за легендарния Момчил войвода, който създал свое царство в Родопите? Неговата история оживява на 1215м надморска височина, в крепостта, която носи името му –Момчилова крепост. Крепостта се намира край с.Градът, на 23 кмот Forest Glade Complex. За целта от гр.Смолян трябва да поемете в посока квартал Устово. В подножието на крепостта има паркинг и информационен център, където да оставите автомобила си.Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.) Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта. Пътят първоначално преминава покрай малки полянки  и борова горичка. Нагоре по пътя към крепостта ще се озовете пред една красива дървена беседка, с невероятна гледка към Пампорово и кулата Снежанка. Вдясно от нея започва панорамна пътека по ръба на хълма. Самият връх на крепостта дава 360-градусова панорамна гледка. От него се разкрива уникална гледка  към връх Голям Перелик (2191 м), кулата „Снежанка” на Пампорово, националната астрономическа обсерватория „Рожен”и връх Свобода (1943 м). Не са малко легендите,витаещи около Момчиловата крепост и върха.От поколение на поколение се предава историята за тонова злато, скрити в голяма зала в скалите.Към тях водел тесен коридор на тайнствена пещера, чийто вход остава неоткрит и до днес.Момчиловата крепост се свързва с името на прочутият Момчил войвода. Според средновековните хроники, той бил независим родопски владетел,  по произход българин, намесил се през първата половина на XIVв. в борбите за византийския престол. Обявен е за севастократор от император Йоан Кантакузин. По - късно превзема крепостта Ксанти и я прави своя резиденция. Сам повежда борбата срещу османските нашественици и печели битката при Абдера (днес в Гърция). Загива на 7 юли 1345г в сражение с османците при крепостта Перитор, на брега на Бяло море. Посетителите на крепостта могат да наблюдават аудио-визуален спектакъл.За екран се използват обграждащите крепостта скали.Изпълняват се в тъмната част на денонощието, всяка събота.30-минутният филм, посветен на Момчил юнак е съчетан с допълнителни светлинни и димни ефекти.Друга атракция  е възможността туристите сами да изработят предмет на ковашка преса или на грънчарско колело. Цялата обстановка – крепостта, потънала в сумрак и деликатно обградена с фина светеща лента – осветената пътека, скалите, филмчето, звукът и светлините предават уникално усещане за единство и връзка с онези славни времена.


Телефон: 030 542432
Всяка събота
: аудио-визуален филм (в тъмната част на денонощието

Орфееви скали - на 6.5 км. от Forest Glade Complex

Image title


Изричайки името Родопи, обикновено си представяме заоблени била, топли хора, български традиции и гозби. Много салегендите, свързани с планината и една от тях e свързана с много магнетично място, наречено Орфееви скали. То се намира едва на няколко километра от курорта Пампорово. Орфеевите скали са разположени под кулата Снежанка, намираща се на разтояние от Forest Glade Complex на 6,9 км. След 15 минутен преход от кулатапрез живописна пътека, ще се озовете пред великолепната гледка, която предлагат Орфееви скали. Феномен, който все повече гости на курорта опознават и припознават като любимо кътче за отдих и съзерцаване на това, което не може да бъде описано с думи. Полегатата пътека, която е отлично маркирана, ще Ви отведе първо до голяма дървена беседка, подходяща за отдих или пикник. Легендата разказва, че Орфей е черпел вдъхновение от гледките, разкриващи се от скалите, носещи неговото име. Прекрасните звуци, които създавал, съзерцавайки разпръснатите като на дланСмолянски езера в подножието на скалите, долината на река Черна и меките гънки на родопските върхове, карали всички горски обитатели да затаят дъх. През лятото околните гори предлагат богат избор от гъби- манатарки, сърнели, плодове- сред които диви ягоди, малини, къпини, боровинки, както и много билки като жълт кантарион, мащерка, мента, риган, равнец, които може да си наберете. Техният аромат през зимата ще възвръща спомените за красивото място, което сте посетили.


Може да комбинирате с посещение на връх Снежанка, Смолянски езера.Панорамна площадка Орлово Око - на 50 км. от Forest Glade Complex

Image title


Toва е мястото, което ще преобърнe представите Ви за красотата на Родопите! Място, което няма да Ви пусне да сиотидете и което просто ще Ви тегли към себе си, дори po пътя на връщане!Това е едно от най-интересните местаза посещение в района на с. Ягодина.Намиращо се само на 50 км от Forest Glade Complex. Панорамната площадка„Орлово окое изграденана връх„Свети Илия“, на височина 1563 м. и е единствената по рода си в България. Конструкцията е мощна и здрава, проектирана, да издържа до 3 тона товар. Тя дава възможност да се почувствате като птица – и да погледнете планината от високо.Изкачването е вълнуващо. Може да се изкачите илипеша, или да използвате услугите на местните, които предлагат качване до върха сджип.

с джип от Ягодинската пещера–>село Ягодина–> връх Свети Илия

с кола от село Ягодина–>пеш към връх Свети Илия

Ние Ви препоръчваме първия вариант защото адреналина, който ще изпитате при пътуването енеописуем . Разходката до горе и обратно струва 60 лв за целия джип, като капацитетът е 6 човека.Пътят минава през село Ягодина- китно малко селце, сгушено в сърцето на планината, А гледките, които със всяка изминала минута ще се разкриват пред Вас по пътя към върха , са наистина защеметяващи.Цялото пътуване до панорамната площадка Орлово око трае около 25-30 минути в посока. Черният път и наклоненият терен вдигат адреналина неминуемо. А там горе - изживяването е неописуемо. Площадката е монтирана на ръба на скалите на връх "Свети Илия".Наоколо панорамата е 360-градусова.Разкрива се незабравим изглед към красотите на Родопите,към Пирин ,Рила,виждат се прочутите Чаирски езера, както и част от гръцките Родопи, Борино, Чала, Ягодина. Ще видите и връх Дурдага, което в буквален превод означава “Спри и се Огледай”. Определено има за какво да спреш и да се огледаш. Именно там расте истинския мурсалски чай, който доста се различава от купешкия. Конструкцията е изградена над  Буйновското ждрело, като човекзаставайки в нейния край се намира на над 680 метра височина, което е горе долу2 пъти по-високо от Айфеловата кула.Няма друго място с такава панорамна гледка, поради това на площадката е дадено името “Орлово око”. Вятърът определено е силен, но свободата която изпитваш толкова нависоко е безгранична.Съветът на местните е изкачването до върха да не става в лошо време, защото там падат много гръмотевици. Затова и не случайно върхът носи името на повелителя на гръмотевиците Свети Илия.


Може да комбинирате с посещение на Ягодинската пещера, Вълчи камък, екопътека- Дяволска пътека.Пещера Ухловица - на 33 км. от Forest Glade Complex

Image title


Пещера Ухловица е една от най-старите в Родопите – над 3 500 000 години.,формирана при тектонско разместване на земните плочи .За този факт свидетелства огромната цепнатина, която минава през цялата пещера.Двуетажна, пропастна с дължина от 460м, пещерата впечатлява с многобройните си вторични пещерни образувания. Тя се намира на 3 км североизточно от село Могилица и на 33 км от Forest Glade Complex. Пещера Ухловицае разположена в местността „Сините вирове“и e Открита през 1967 г. Името и произлиза от думата ‘улулица’ – вид сова, която гнезди в горите около пещерата, но понякога се подслонява и във вътрешността и. Ухловица се намира на 1040 м надморска височина, а температурата в нея през цялата година е 10° – 11° С.На няколко километра след Смилян, посока Кошница, се намира и паркингът под пещера Ухловица. Приключението Ви ще започне сизкачване на 180 стъпала, които се извиват нагоре в родопската гора. Те ще Ви отведат до самия вход на пещерата, състояща se от два етажа, които са свързани помежду си с метална стълба. Със своите красиви образувания , Ухловица често е сравнявана с подземен дворец.Там Ви очаква eдна великолепна феерия от хеликтити във формата на кристали и дендритни образувания, които приличат на морски корали.В даден момент пещерата е била залята от вода, за което свидетелстват специфичните образувания – дендритите. Тези образувания се получават под въздействието на вода и изглеждат досущ като повърхността на корала – все едно се намирате на морското дъно! Има и още интересни образувания – завеси и слонски уши, които се получават когато леко въздушно течение откланя водните капки от пътят им право надолу. Пещерата е на два етажа. В горния етаж е Залата на пропастите. Гърлата на четири дълбоки пропасти се спускат от тази зала към долния етаж.Тази галерия е най-красивата част на пещерата.Ухловица e и дом на 8 вида прилепи, с които може да имате изненадващо близка среща,особенно по време на зимният им сън. Захванали се с нокти за пещерната стена, може да ги разгледате буквално от сантиметри.В края на разходката си,  сред окичената  с много красиви образувания, изваяни от водата и от въздушните течения пещера, ще се озовете на най-уникалното място в пещерата, в самия край на благоустроената ѝ част – водопад от калцитни кристали със 7 езерца. При топенето на снеговете просмукващата се от повърхността вода се стича по искрящо белия кристален водопад и пълни първото от 7те езера, което прелива във второ, след това в трето и т.н.


Работно време

сряда - неделя : 10:00 до 16:00 часа

почивни дни: понеделник и вторник


Телефон за контакт:+359 889 121 014


Може да комбинирате посещението си там с посещение до:Крепост Калето край Кошница, Агушеви конаци, село Смилян, Каньон Горло


Планетариум Смолян - на 14 км. от Forest Glade Complex

Image title

Обичате да съзерцавате звездите? Тогава Планетариумът в Смолян ще бъде едно от любимите ви места за забавление, докато сте на приятна  почивка в Родопите. Той е най-големият в България и досега е посетен от над 2 500 000 туристи. Планетариумът се намира на 14 км от Forest Glade Complex. . Отваря за пръв път врати на 6 септември 1975 г. Използва се за 3 дейности - изследователска, образователна и популяризаторска. Изследователската дейност се изразява в ежедневни наблюдения на слънчевата активност и слънчевите петна, фотографиране и документиране на всички лунни и слънчеви затъмнения и други интересни астрономични явления.Планетариумът се занимава и с обучителната дейнос. Предлага база за развитие на деца, започвайки от предучилищна възраст в областите астрономия, физика и география. За младежите с по-задълбочен интерес в тази сфера е организиран Младежки астрономически клуб, наречен Сотис – древногръцкото име на най-ярката звезда в небето – Сириус. За  любителите и обикновените посетители, планетариума представят над 50 сеанса, обхващащи всякакви възрастови групи – от интересни приказки за най-малките деца до научни програми за по-широката аудитория. Освен за български гости, има беседи предназначени и за чуждестранни туристи на различни езици: английски, немски, френски, руски, турски и гръцки. Освен това програмата съдържа музикални и поетични програми. Безспорно най-интересното нещо е т.нар."сърце" на планетариума, което представлява кръгла звездна зала с куполообразен таван, който пресъздава точно копие на истинското звездно небе. Може да наблюдавате звездите, дори и посред бял ден. Още една изненада ви очаква тук - Слънчевият часовник и вертикален гномон! Той се намира на астрономическата площадка в двора на планетариума и се слави с изключителна точност. Гномонът е прост древен астрономически уред - отвесен прът на хоризонтална площадка, по чиято сянка може да се измери положението (височината и посоката) на Слънцето в небето.


Работно време: Сеанси в звездната зала на български: 09:30, 11:00, 15:00, 16:30ч.
На ужди езици: (английски, немски, френски, руски, гръцки, турски) 14:00ч.

Почивен ден:
Неделя

Постоянни са сеансите в 11:00 и 15:00 часа; в 9:30 и 16:30 - за групи не по-малки от 10 човека или срещу заплащане на минимална такса 40 лв.

Смолянски Езера - на 15 км. от Forest Glade Complex

Image title


Природните красоти на България не само пълнят душата на туристите, но могат да даряват и здраве на тялото. Един от примерите за това са чудните Смолянски езера, намиращи се на 15 км от Forest Glade Complex. До езерата се стига по основния път за гр. Смолян през Пампорово, като в зависимост от това, кое езеро искате да посетите, на разклона преди Смолян тръгвате или към областния град, или по пътя за Девин.Уникалната отрицателна йонизация на въздуха на Смолянските езера лекува белодробни болести и подмладява. Това са доказали група специалисти и учени, които изследвали района още по времето на социализма.Някога, след Втората световна война, заради пречистващия въздух тук се лекували и германски войници, помнят още старите хора в района. Смолянските езера са разположени стъпаловидно на левия бряг на река Черна, създавайки естествена градация към красотите под връх Снежанка, Орфееви скали и Невястата.В миналото са били 20, а днес наброяват едва 7.Трите езера - Тревистото, Бистрото и Мътнотоезеро, които са в най-високата курортна зона, са свързани помежду си с една от най-красивите екопътеки в Родопите. До тях може да стигнете и с лифта, който се движи от кулата Снежанка към езерата. Първото езеро  в края на Смолян е Керяновият гьол (известно още като Платеното). Точно над него се намира друго по-малко езеро –Милушевият гьол. По-нагорее разположено третото езеро – Силажа, което в долния си край има малкоостровче, обрасло буйно с тръстика.Тук има удобни места за къмпингуване и риболов. Малко по-нагоре по пътя, на големия завой е другото езеро – Османовият гьол. Още по-нагоре, по пътя за хижа "Смолянски езера" и след това вдясно, се намира може бинай-голямотопо площ езеро – Лагера.Най-красиви са последните три езера. Те са разположени най-високо, под самите скали. Първото от тях е Тревистото езеро. Около 30% от площта му е заета от торфен пласт, дебел 1 метър, на който през лятото растат буйни треви. На 6 метра от Тревистото езеро се намира Бистрото езеро. Бистрото езеро е може би най-красивото от езерата. Във водите му се оглеждат вековните смърчове на източния му край, а в другия му край са пръснати като малки острови големи камъни. Езерото е дълбоко не повече от 1 метър, дъното ясно се вижда презкристално чиститему води.Ако поемете нагоре по пътеките през боровата гора, ще стигнете до най-високо разположеното (1500 м.н.в) и най-дълбоко езеро (4,5 метра). Това е Мътното езеро. Наричат го така заради мътните му синьо-черни води. Езерото е закътано в гъстите смърчови гори непосредствено под скалите.В района на Смолянските езера може да видите богато разнообразие от популярни и редки представители на растителния и животинския свят. Тук ще откриетевековни букови дървета, както и обозначените с табели"Трон на Евридика" и"Лирата на Орфей".


Може да комбинирате с посещение на връх Снежанка, Орфееви скали.Ягодинската пещера - нa 53 км. от Forest Glade Complex

Image title


Tя е едно от чудесата на България. Част е от неповторимия карстов комплекс  Буйновското ждрело и е само на 3км от село Ягодина в Родопите.  Ягодинската пещерае сред най-посещаваните пещери в България. От Forest Glade Complex се намира на 53км. От Пампорово до Ягодинската пещера се тръгва в посока Широка лъка, а след това в посока Девин.Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите.Проучванията на пещерата започват през 1963 ,като първоначално са проучени 8500 метра, а по-късно след повторно картографиране на пещерата се откриват нови галерии и участъци като дължината й достига 10500 метра, а възрастта й е над 275000 години. На 4 метра след естествения вход на пещерата (първо ниво) е откритоЕнеолитно жилище - местен керамичен център, единствено в Европа запазено в естествения си вид. Открити санаходки на керамични съдове, оръдия на труда, овъглено жито, керамична пещ, хромели (ръчни мелници). Останките датират откаменно-медната епоха(IV-то хилядолетие пр. Хр.). Дъхът ви ще спре при вида науникалните причудливи образуваниявъв формата на Богородица и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и д